lunes, 26 de febrero de 2018

LLEGIR I PARLAR-4: RESPIRACIÓ, PRAXIES I ALIMENTACIÓ



Seguim explicant el projecte LLEGIR I PARLAR, ja sabeu que podeu emprar els contes com a recolzament però també es pot "jugar a parlar" fent qualsevol rutina diària. 
En este apartat parem l'atenció en uns requisits previs al llenguatge i com desenvolupar-los: parlem de respiració,  praxies i alimentació. Tot  porta a una bona parla i a una bona comunicació i una bona lectura futura, dinat que estos requisits s'han de treballar abans d'arribar al procés lector.

RESPIRACIÓ

Una correcta respiració ajuda a prevenir, millorar o solucionar alguns dels trastorns de llenguatge. La correcta respiració comporta, entre altres coses, poder allargar la fonació, saber regular l’aire espirat o dominar el to de veu. 
JOCS que es poden fer per a prendre consciència dels nas són: 
Tocart-se’l, explorant-lo si és llarg o curt...
Fer-se cosconelles. 
Tocar la taula amb el nas.
Pintar amb el nas.
Pintar front a un espill.
Aprendre a mocar-se...
JOCS de bufar.

Després els xiquets han d'experimentar el nas dels altres: amics, pares, germans...

RESPIRACIÓ ADEQUADAHem de col·locar una mà sobre el pit i altra a l’estómac per comprovar quina part és la que s’ompli d’aire. No és correcte agafar l’aire i pujar els muscles o omplir el pit d’aire, en canvi si és correcte quan es concentra l’aire a la part abdominal. S’ha de fer de peu, o gitat que és quan resulta més fàcil comprovar, si posem un llibre damunt, com puja i baixa l’estómac.
                                                             
 PRAXIS

Les praxis són carasses, moviments de llengua i galtes, de boca...Pràxis són tots aquells exercicis de llengua, boca i galtes que ajuden a flexibilitzar els òrgans que intervenen en la parla. I és important fer estos exercicis de la mateixa manera que ho són els exercicis que fem per mantenir el nostre cos en forma. 
ALIMENTACIÓ

I tan important com fer praxis és l'alimentació. És important que els xiquets no  mengen tot desfet o blanet. Els maxil•lars s’enforteixen mastegant, mossegant; per exemple és molt bo menjar-se una poma a mos redó, o rossegar un tros carn, a poc a poc, per poder engolir amb facilitat. La llengua també treballa i pren consistència amb esta simple acció i ja sabeu que la llengua ha d’estar forta per poder emetre la majoria dels fonemes.



I no oblideu que tots estos aspectes són importants, tenen a veure amb la correcta evolució del xiquet/a i repercuteixen en molts aspectes al voltant de la parla i la lectura:


Una correcta alimentació ajuda 
a aconseguir millor expressió oral.
Les praxies aconsegueixen 
flexibilitat en els òrgans que intervenen en la parla.
Una correcta  respiració,  millora la parla i la "futura" lectura.

*Extracte de la xerrada destinada als pares d’infantil
per l’estimulació del llenguatge i animació lectora.
Mariló Sanz, 
logopeda i responsable de la biblioteca del centre.
   

No hay comentarios:

Publicar un comentario