jueves, 15 de febrero de 2018

LLEGIR I PARLAR-3: Jocs per desenvolupar els requisits previs al llenguatge



Seguim mostrant un resum del 
PROJECTE LLEGIR I PARLAR: 
Ja hem vist: I PART, II PART



Els requisits previs al llenguatge són els que es necessiten per aconseguir una correcta competència en el llenguatge, llegir, esciure, parlar... i una bona base per a l’aprenentage.
Els requisits previs als llenguatge són:

atenció-memòria-imitació gestual i vocal-discriminació visual i auditiva-esquema corporal-orientació espacial i temporal-ritme-relaxació-respiració-bufar-praxis

Amb un conte davant, i una vegada captada l’atenció del xiquet, podem jugar a moltes coses, hi van uns quants exemples explicats a grans trets.

Descobrir l'esquema corporal: mirant els personatges protagonistes dels contes es poden anomenar cada part del cos. Després que el xiquet es busque les parts en ell mateix i en nosaltres.

Descobrir colors: Sobre una imatge de conte repassar els colors, cada vegada que es diu el nom acompanyar-lo del color que és. Per exemple: Hi ha una casa blanca i una arbre verd... la xiqueta del vestit groc...

Cantar cançons: Hi ha molts contes que incorporen cançons que agraden molt. També es pot inventar cançons fent frases sobre el conte que s’està llegint, bé posant-li ritme de cançó coneguda o inventar ritme nou. Sempre s’ha de cantar  vocalitzant.

Jocs de bufar: Es posen els noms dels personatges de contes en paperets i es fan boletes  i damunt la taula es fan  carreres, i a partir d’este primer buf es poden seguir amb altres jocs de bufar, com bufar globus, instruments de plàstic, ciris.... fer batalles de bufar, mans darrere només s'ha de perseguir als altres bufant. Jugar a bufar fort o fluix, cap amunt o cap avall,  desfer el monyo si el joc es fa cara a cara, bufar i desfer el cabell de la persona que està enfront, bufar ciris, bufar palleta, bufar bombolles de sabó.

Què anem a fer? Sobre contes en els que apareix una família, aprofitar les rutines per entaular conversa comparant el que es fa amb el personatge: parar taula, fer un pastis, fer el llit, un dia de neteja...Utilitzar l'activitat per anar anomenant els objectes, dir alguna característica, dir coses que s'assemblen... Si es fa una activitat nova es pot  buscar un conte sobre el tema a la biblioteca o a la xarxa.

Que hi ha dins? buscar i anomenar elements guardats dins d'una bolsa, dins la cartera del col·legi, dins de la bolsa del lavabo, la caixa de ferramentes, dins d'una butxaca.... Es poden traure i que els xiquet vaja anomenant-los. Partint de contes es posen dins la bolsa elements que formen part d'un conte, es posen fotocopies dels personatges o paisatges o objectes... també es poden posar dibuixos que hagen fet ells.

Joc de “jo soc el rei”. Sempre que en un conte apareix un rei o un castell es pot fer este joc d’imitació. La cançó diu " jo sóc el rei, que faig la llei i tot el que jo diga ho haureu de fer" El xiquet o adult que fa de rei fa un gest i després de repetir la retafila l’altre ha d'imitar, es poden fer gestos, praxies, bufits... posicions del cos, carasses..el rol de rei el fan tan l'adult com els xiquets.

Joc d'allargar frases. Referent al conte o a qualsevol situació: la caputxeta roja porta una cistella, la caputxeta roja porta una cistella amb mel, la caputxeta roja porta una cistella amb mèl i llet

Joc que li diu  Dibuixar elements no vius que apareixen en un conte  i donar-los vida...Que li diu un llapis a una llibreta?..una formiga a un elefant?...

Jocs com el “veo veo” Sobre unes il·lustracions d’un conte.

Joc “de la havana ha vingut un vaixell carregat de”... de personatges, de colors, de menjars... segons cada conte escoltat o llegit

Joc de “busca ....que està al costat de...i és de color...” amb un inici de descripció. Sobre il·lustracions dels llibres.

Mirar i parar-se en detalls.. sobre un conte, podem buscar detalls gràfics però tambè lletres o paraules.

Joc d'amagar l' alarma i buscar-la. Per treballar la discriminació auditiva, es pot fer a partir d’un conte on aparega algun despertador o alarma o algun xiquets que es desperta.

Fer teatre gestual i corporal. Dramatitzar processos viscuts o d’algun personatge de conte: la mare s'alça...desdejuna, es vist, desdejuna, passeja rega les plantes..va a treballar..dorm...Dramatitzar processos narrats: per exemple representar la història del soldadet de plom: El soldat balla amb la ballarina, el soldat cau de la finestra, el soldat es crema.

Jugar als absurds  Agafant idees sobre contes llegits o coneguts es planteja la pregunta que passaria si...? o contestat si o no: per exemple: mengem amb els peus? Antoni és un arbre? La pilota és quadrada? O  responent raonant. Exemple: Per què no caminem amb les orelles? per què no mengem pedres? per que no volen els burros, retalle amb les pintures? menges amb els peus?

Estos són exemples entre molts, és un resum de tot el que es pot fer per estimular els llenguatge amb un conte. El que es preten és que el conte siga una font de diversió i que des de menuts els xiquets i xiquetes es familiaritzen amb els llibres i que ho associen a passar-ho bé.


 *Extracte de la xerrada destinada als pares d’infantil
per l’estimulació del llenguatge i animació lectora.
Mariló Sanz, 
logopeda i responsable de la biblioteca del centre.


No hay comentarios:

Publicar un comentario