jueves, 15 de marzo de 2018

LLEGIR I PARLAR-5: ELCONTE

Hi ha moltes maneres de treballar el llenguatge, ja hem vist alguns jocs.

CONVERSAR  és important. 

Podem parlar de contes. 

Els adults deuran presentar models de frases correctes tant a nivell articulatori com morfo-sintàctic, expressant amb naturalitat les seues idees, ordres o els seus comentaris. Deuen expressar-se amb frases curtes, no excessivament llargues, separades per breus pauses, evitant expressions incompletes, suposant que el/la xiqueta ja ha comprés el missatge i evitant tons infantils i diminutius.
També és important motivar als xiquets/es per a que expliquen el que vulguen, hem d’esperar el temps necessari, no devem avançar-nos en les seues produccions verbals. Hem de saber escoltar-los.

CONVERSAR AMB UN  CONTE DAVANT

El "moment del conte"  deuria ser una rutina diària en cada casa on hi ha menuts.

A nivell afectiu, crear un moment especial per escoltar un conte, és important per a que el xiquet o xiqueta se senta estimat, és el moment que veu que és el protagonista i que s’ho deixen tot per estar al seu costat. Quan un xiquets creix en un ambient d’estima ja té molt avançat per a desenvolupar la personalitat. No és prou amb estimar-lo se li ha de demostrar amb estos moments que per a ells són màgics.

A nivell d’aprenentatge, és un moment idoni per començar a treballar el llenguatge*. Primer ells escoltaran i miraran dibuixos, tal volta puguen preguntar, després ells mateixos podran contar-los, si volen. 

El conte ha de ser per plaer i no han d’associar llibre i preguntes.

Hi ha xiquets que els agrada un conte i sempre volen el mateix, hi ha qui vol varietat. Tan se val, d’un conte es pot treure infinitat d’activitats per parlar.
Eixe moment màgic que es crea serà el punt de partida per crear grans lectors i lectores, perquè veuran els llibres de manera agradable.

QUÈ ACONSEGUIREM AMB ELS CONTES?
            
-Fomentar la imaginació.
-Crear lligams, els xiquets més recolzats.
-Desenvolupar el llenguatge, tot va al subconscient.
-Desenvolupar l’atenció i ajuda  a combatre les pors.
-Ajudar a la millora de l’expressió oral.
-Obrir la ment  a noves possibilitats: llenguatge és pensament, es veuen  diverses perspectives,  s’analitza les diferencies...
-Llegir ens fa ser més reflexius.
-A llegir s’aprèn llegint i l'estima pels llibres s’aprèn veient que qui ens envolta els estimen.
-Escoltar una narració inicia al llenguatge culte.

            
**Extracte de la xerrada destinada als pares d’infantil
per l’estimulació del llenguatge i animació lectora.
Mariló Sanz, 
logopeda i responsable de la biblioteca del centre.


No hay comentarios:

Publicar un comentario