martes, 27 de marzo de 2018

DIA DEL LLIBRE INFANTIL: DECÀLEG DELS DRETS DELS XIQUETS A ESCOLTAR CONTES

Tanquem uns dies l’escola 
però sense oblidar que entrem en un  mes dedicat als llibres, 
EL MES D'ABRIL
i comencem pel...

 dia 2 d'abril, 
data de naixement de Hans Christian Andersen, se celebra el 
DIA INTERNACIONAL DEL LLIBRE INFANTIL
Per la qual cosa... des de la biblio de Punxeta 
us mostrem un decàleg dels drets dels xiquets a escoltar contes.


1-Tot xiquet/a, sense distinció de raça, idioma o religió, té dret a escoltar els més bonics contes de la tradició oral dels pobles, especialment aquells que estimulen la seua imaginació i capacitat critica.

2-Tot xiquet/a té dret a exigir que els seus pares li conten contes a qualsevol hora del dia.

3-Tot xiquet/a, que per alguna raó o altra no tinga ningú que li conte contes, té absolut dret a demanar a l’adult que vulga que li’n conte, sempre que demostre que ho fa amb estima i tendresa, que és com es conten els contes.

4-Tot xiquet/a té dret a escoltar contes assegut a les faldes o genolls dels iaios. Aquells que tinguen els quatre iaios vius podran cedir-los a altres xiquets que no en tinguen. De la mateixa manera aquells iaios que no tinguen nets estan en la llibertat d’acudir a les escoles, parcs i altres llocs de concentració infantil on podran contar tots els contes que vulguen.

5-Tot xiquet/a té dret a saber qui són els autors dels contes. Les persones adultes estan en l’obligació de posar les seues històries l’abast dels xiquets.

6-Tot xiquet/a gaudeix del ple dret de conèixer faules, mites i llegendes de la tradició oral del seu país i dels seu voltat.

7- El xiquet té dret a inventar i contar els seus propis contes, així com a modificar els ja existents, creant la seua pròpia versió.

8-El xiquet/a té dret a exigir contes nous. Els adults estan en l’obligació de nodrir-se permanentment de nous i imaginatius relats, propis o no, amb o sense reis, llargs o curts. L’únic obligatori és que siguen bonics i interessats.

9-El xiquet/a té dret a demanar altre conte i a demanar que li conte un milió de vegades el mateix.

10-Tot xiquet/a té dret a créixer acompanyat d’Alicia i el llop, el músics de Bremen i el pirata garrapata, La Balladoreta, Caputxeta i Mini, i l’immortal "Hi havia una vegada..." que són paraules màgiques que obrin les portes de la imaginació en la ruta fins als somnis més bonics de la infantesa.

***Adaptació d’un text
que va passant de mà en mà 
i de boca a orella,
 any rere any 
entre pares i xiquets 
i que cal continuar fent difusió, 
diu tantes veritats!!!


No hay comentarios:

Publicar un comentario