viernes, 13 de abril de 2018

LLEGIR I PARLAR-6: COM CONTAR UN CONTE

Les premisses de com contar un conte són:


-Escollir un conte apropiat. Segons edat, segons maduresa o segons el que penses pot anar bé. No de por, a no ser que siga una por que fa rissa, que és altra història. Pot ser sobre un tema tractat al llarg del dia o simplement el que el xiquet vullga. Hi ha qui li agrada ensenyar enciclopèdies. Cada llibre té la seua edat però si el llibre va acompanyat de l’explicació del pare o mare, endavant. Llibres amb moltes imatges són els millors perquè així entenen millor. Si han de llegir ells que siguen amb poc text o amb capítols curtets. A la biblioteca publica es poden  aconseguir llibres que després de llegir es tornen, ací al col.le també. 

-Preparar el conte abans, no improvisar. Si el prepares la lectura eixirà millor. Pots dramatitzar alhora que lliges, podràs preparar veus diferents segons personatges, fins i tot improvisar quan difressa simbolica... Si t’agrada el conte es notarà i transmetràs eixe gust i plaer.

-Les imatges són molt importants, començant per la portada, abans d’iniciar la lectura és interessant analitzar-la per treballar indirectament el llenguatge i potenciar la creativitat.

-El conte es pot llegir al peu de la lletra o bé es pot fer un resum mirant les imatges. Tot és vàlid. El que importa és que s’estableisca la relació pares-fills-llibres.

-El relat ha de ser simple i fluid. Sense anar-se’n per altres camins que no siguen els del conte. Tot el que es vulga fer, ha de ser després, en acabar, a no ser que la interrupció la faça el xiquet, aleshores, se li ha de contestar. El xiquet mana en l’hora del conte.

-Buscar un lloc còmode i acollidor, pot ser el llit o un sofà, pot ser un racó envoltat de coixins, no importa el lloc, però està bé que s’identifique eixe lloc-especial amb el conte diari.

-Buscar el moment del dia més tranquil, sense sorolls, sense presses...l’hora de dormir és bona hora perquè la lectura i el temps d’harmonia passat junt al pare o mare l’ompliran de felicitat i això comporta un somni agradable.


-Posar-li ganes i emoció, fer que no es note el cansament que segurament arrosegueu els pares pel treball del dia. És necessari estar (o aparentar estar) al cent per cent per a crear el vincle que farà de cada moment-conte un moment màgic i especial que el xiquet esperarà impacient.

-Atenció! mai s'ha de fer lectura i analisi directe: però si es poden fer preguntes i activitats suggeridores com: explicar una pàgina un i l'altre altra, preguntar sobre els dibuixos: què es això?, qui és? com va vestit? va com nosaltres? es bo treure partit fent explicacions comparatives.



*
Extracte de la xerrada destinada als 

pares d’infantil per l’estimulació del llenguatge i animació lectora.
Mariló Sanz, 
logopeda i responsable de la biblioteca del centre.

No hay comentarios:

Publicar un comentario