viernes, 26 de enero de 2018

LLEGIR I PARLAR-2: L’evolució del llenguatge i un llibre per a cada edat

El CONTE és un recurs que es pot utilitzar 
per ajudar a PARLAR BÉ. 

A continuació us mostre l’evolució del llenguatge i quins llibres són els més adients a cada edat:



DURANT EL 1er ANY
Durant esta etapa predomina el balbuceig i els sons guturals, els bebes comencen a unir sons i comencen amb paraules. L’estimulació  primerenca ajuda al desenvolupament. S’ha d’utilitzar llenguatge senzill i repetitiu i parlar-los molt.
És bo jugar a imitar gestos, sons amb la boca: bufar, xiular, cantar, parlar, tosir, riure...riure amb les vocals: aaaahhhh, eeeehhhh, ji ji ji ji, jo jo jo jo, uuuuhhhh, a fer síl·labes exagerant l'articulació, és bo ensenyar-li onomatopeies associant-les al nom dels animals, vehicles, sons de casa...i donar sempre el model correcte de parla. S’ha de prestar atenció als son quotidians: el telèfon, el timbre..quan arriba el pare a casa i preguntar què es ... o inventar jocs combinat moviments i sons...beure aigua i dir ahhh, menjar i dir mmmm...

LLIBRES: Han de ser llibres d'imatges i és bo que escolten cançons i jocs de falda. Els llibres de cartró, de tela, de bany per a que manipulen i assimilen què és un llibre també són convenients.


D'1 a 3 ANYS
Comencen a imitar sons i paraules, cap als dos anys comencen a combinar dos paraules:  “papa gran”. De 2 a 3 anys és quan més es nota l'avanç, en expressió i en comprensió. Als dos  anys comencen  a fer frases de tres paraules. El llenguatge és mig de comunicació, solen parlar en tercera persona. Als dos anys i mig comencen la comprensió i és l'etapa dels “per què”, es fan entendre i entenen, anomenen cinc imatges d'una làmina.

LLIBRES: Han de ser contes curts i estructures repetitives. Han de ser de temàtica propera al seu món i els dibuixos han de ser expressius. Són adequats llibres de conceptes: colors, oficis, casa, carrer...

DE 3 A 4 ANYS.
Comprenen.  Comencen amb els “per a què” i ja van analitzant si la resposta és la que s'esperaven. D'una lamina ja poden dir tots els elements coneguts.

LLIBRES Poden ser sobre coneixements: animals, vehicles... Les històries poden ser més llargues però de contingut fàcil. Els agraden els llibres desplegables i de solapes i els contes de fades ( Perrault, Andersen, Grim...). També els agraden les històries rimades. Són bons els diccionaris visuals que propicien l’expressió oral.

DE 4 A 5 ANYS
S'inicia el procés lector i als cinc anys l'evolució es nota. Tenen 2ooo i 2500 paraules i fan frases llargues. Les causes de retràs en la parla poden ser degudes a falta de maduresa motora en els òrgans bucofonadors, també els problemes auditius poden ser la causa. 

LLIBRES els llibres conceptes, els llibres d'imatges, de contraris...Els libres s'han d'adaptar a la capacitat lectora dels xiquets. La comprensió millora, pot emprar la interrogació en les preguntes i es capaç de fer frases llargues. Els llibres si els han de llegir ells, han de ser amb lletra majúscula o manuscrita d'acord amb l'escola i amb poc de text. Els agrada la poesia amb rima. Els dibuixos són importants i comença la incorporació dels llibres amb fotografies.

DE CINC A SET ANYS
Si hi ha problemes de llenguatge s'ha de treballar en concret. Tal volta queda per fiançar alguna dislàlia com la del fonema /r/, també /s/ .

LLIBRES. Amb lletra gran que tinguen els xiquets com protagonistes dels contes. Són adequats les adaptacions dels contes tradicionals com els de la cadireta de boga. Els agraden les fades i les llegendes.

DE SET A DEU ANYS. 
S'ha de treballar l'expressió oral, exigint morfosintaxis completa.

LLIBRES: Agraden els contes de personatges extraordinaris: fades, ogres, nanets... situacions singulars i sorprenents, meravelloses.  Els contes amb acció, lletra gran i ja la imatge pot passar a ser blanc i negre. agraden els còmics i entenen la poesia amb arguments.

DE DEU A DOTZE ANYS:
S'ha de treballar l'expressió oral, exigint morfosintaxis completa.

LLIBRES. D'aventures, reals o fantàstiques. Narracions amb diàlegs. Agraden els llibres d'humor, llibres específics de temes o esports,  segons interessos particulars.

A PARTIR DE DOTZE:
S'ha de treballar l'expressió oral, exigint morfosintaxis completa, cada vegada exigint més qualitat.

LLIBRES: Agraden novel·les de fets reals protagonistes de la seua edat, literatura fantàstica. llibres informatius sobre problemes de l'edat, drogues, relacions afectives...

*Extracte de la xerrada destinada als pares d’infantil
per a l’estimulació del llenguatge i animació lectora.
Mariló Sanz,
logopeda i responsable de la biblioteca del centre.


No hay comentarios:

Publicar un comentario